Möt The Studio Potter: Vivienne Saunders 22 mars 2016

Hur började du intressera dig för keramik?

Det började när jag arbetade för NHS Occupational Therapy (OT)-avdelningen som OT-assistent och jag hade gett stöd till klienter under keramiksessioner. När keramikteknikern bestämde sig för att sluta blev jag tillfrågad och intervjuad av chefen för OT-avdelningen att ta på mig rollen tillfälligt tills tjänsten kunde tillsättas. Jag hade en vecka med keramikteknikern, Vivienne Saunders Parian skålar på ek innan hon lämnade, för att lära sig hälsa och säkerhet, grundläggande studioledning, ugnsbränning etc. Det var en ganska inlärningskurva, som man säger, men jag gillade det verkligen och keramik har nu blivit en viktig del av mitt liv. Avdelningen utökades och min roll som keramiktekniker blev permanent. Under den här tiden hade jag en 1½ dags release under 2 år på The Oval Annex vid Stafford Art College och fick en City and Guilds del 1 & del 2 i keramik.

Hur många år nu har du arbetat med keramik?

Ungefär 25 år. När jag gick i pension kunde jag dock koncentrera mig helt på mitt eget arbete men jag ville utöka mina kunskaper ytterligare så jag sökte till Wolverhampton University för att studera till en BA (Hons)-examen i design och tillämpad konst (keramik). Efter att ha tagit en First Class Degree gick jag med i Midlands Potters Association som gav mig stöd och möjligheter att ansöka om utställningar som denna som anordnas av Barewall Gallery på Middleport Pottery, platsen för det spännande BBC:s "The Great Pottery Throw Down".

Vilken lera, material och tekniker använder du?

Jag har använt många tekniker i mitt tidigare arbete, men min nuvarande keramik är handgjord med en kombination av Valentine's Parian-lera och Parian-gjutning. Allt mitt arbete är dekorativt och ganska litet. Jag använder vattenerosion och några av mina skålfälgar är det Vivienne Saunders Speedwell Blue set med Parian Bowls snidade. Jag använder Wet & Dry-papper eller en Diapad för att jämna till ytan efter första bränningen. Jag eldar sedan vid 1220 grader C med 20 minuters blötläggning för att få fram färg och genomskinlighet – färgen och designen löper genom hela lerkroppen. Jag använder också en slip-släpteknik för att forma några av mina vaggor och jag gör alla mina egna gipsformar. Jag använder fläckar från Sneyd Ceramics och oxider från Potclays allt i varierande procent.

Var kommer dina designs ifrån?

Den naturliga världen. Den har ett oändligt utbud av inspiration och komplexitet. Mitt nuvarande arbete är fokuserat på naturen på mikroskopisk nivå med dess vackra mönster och texturer som inte syns för blotta ögat.

Vad är Parian Ware?

På grund av dess likhet i utseende med marmor, attraherades den viktorianska medelklassen till det eftersom det gjorde det möjligt för dem att ha råd med högklassiga ornament som annars skulle vara utom räckhåll. Det härrörde från franska vita porslinskexfigurer. Kexet var ganska kallt att se på och företag ville ha ett varmare, krämigare medium som kunde gjutas till attraktiva former. Wedgwood kallade det "Carrara", men det var Minton som döpte det till Parian efter den grekiska ön, Paros som gav mycket av stenen under den klassiska perioden.

Vivienne Saunders 22 mars 2016

Under Meet The Potter-evenemanget som ingår i aktiviteterna under

Barewall presenterar Midland Potters Association på Middleport Pottery

15 krukmakare under 5 veckor

Lör 19 mars 2016 till sön 24 april 2016

UTSTÄLLNING . DEMONSTRATIONER . MÖT KRUKMAKERN